ADD je na konferenci v Južni Afriki predstavil inovacije s področja poslovne inteligence

ADD je v Južni Afriki skupaj z lokalnim partnerjem BCX ter Pyramid Analytics za Western Cape Government 22. 8. 2017 organiziral strokovno konferenco o uporabi poslovne inteligence (BI) v javnem sektorju.

add-konferenca-juzna-afrika

Dogodek, ki se je odvil v Cape Townu, je pritegnil pozornost različnih sektorjev. Tako so bili prisotni predstavniki podjetij iz finančnega, zdravstvenega, prehrambnega segmenta, pa tudi predstavniki podjetij v državni in lokalni lasti.

S predstavljenimi rešitvami smo prikazali izkušnje na evropski ravni ter tudi najnovejše prijeme pri vpeljavi poslovne inteligence v organizacije. Širok nabor znanj, ki je plod številnih uspešnih implementacij v organizacijah, nam omogoča razvijanje inovativnih rešitev, s katerimi organizacije postajajo učinkovitejše. S pravilno implementacijo zaposleni namreč dobivajo informacije, ki omogočajo optimizacijo in hitrejšo rast organizacije.

add-konferenca-juzna-afrika1

 

ADD s šestimi predavanji na NT Konferenci 2017, ki do 17.5.2017 poteka v Portorožu

 

V ADD-ju že vrsto let sodelujemo na Microsoftovi NT Konferenci, zato tudi na letošnji, ki poteka med 15. in 17.5.2017 v Portorožu, ne bomo izostali. Kot nosilec naslova Microsoftov partner leta 2016 za Slovenijo bomo udeležencem ponudili šest zanimivih in aktualnih predavanj.

add-ntk-2017-1

Prvo predavanje bo v torek, 16.5.2017 ob 13.45 v dvorani Adria 1 v sklopu katerega bosta Marko Škufca iz ADD-ja in Hermina Mencin iz JHL-ja na primeru Javnega holdinga Ljubljana predstavila implementacijo rešitve Power BI. Naslednjih pet predavanj pa bo v sredo, 17.5.2017. Boštjan Kustec bo ob 10.15 v dvorani Adria 2 govoril o mobilnem poslovnem poročanju, ob 12.15 bo Miha Petrač v dvorani Emerald 2 predstavil pomembnost zaščite dostopa do omrežij z rešitvami Aruba (HPE). Uroš Jemec se bo ob 13.15 v dvorani Adria 2 dotaknil analitike v oblaku. Ob isti uri bosta Andrej Kreuh iz ADD-ja in Tomaž Čebul iz Microsofta v dvorani Europa C predstavila koristi, ki jih za podjetje prinaša Azure Stack platforma. Za konec pa bo Borut Olenik ob 14.30 v dvorani Adria 2 spregovoril o platformi Pyramid Analytics.

add-ntk-2017

Podroben opis predavanj naših predavateljev

 

Power BI v živo! Primer uporabe v JHL

Torek od 13.45 do 14.45 / Adria 1 // Marko Škufca (ADD) in Hermina Mencin (JHL)

*V sklopu predavanja boste spoznali praktičen primer vpeljave Power BI v okolju Javnega Holdinga Ljubljana. Z vami bomo delili zgodbe, ki jih skrivajo podatki, izkušnje uvajanja in uporabe ter pogledali pod pokrov rešitve.

 

Mobilno poslovno poročanje

Sreda od 10.15 do 11.15 / Adria 2 // Boštjan Kustec

Predavanje bo osredotočeno na prikaz izgradnje in uporabe mobilnih poročil v Reporting services. Poročila so optimizirana za mobilne naprave in povezane z vašimi podatki (on-prem). Poročila uporabljajo različna vizualizacijska orodja za kakovosten prikaz podatkov. Z uporabo SQL Server Mobile Report Publisher lahko na enostaven in hiter način naredimo SQL Server Reporting Services mobilno poročilo, ki se prikaže na praktično vseh velikostih zaslona na isti način z uporabo fleksibilnih mobilnih elementov poročila.

 

Zaščita dostopa do omrežji – Aruba ClearPass

Sreda od 12.15 do 13.00 / Emerald 2 // Miha Petrač

V svetu mobilnosti in vedno širše uporabe IoT naprav se podjetja srečujejo z izzivi, kako ustrezno zavarovati dostop do omrežji. Kako vpeljati politiko dostopa glede na čas, lokacijo, tip naprave, … ? Porajajo se tudi vprašanja ali lahko, ter kako avtomatizirano reagiramo na zaznano anomalijo v omrežju ali na končnih napravah. Z rešitvami podjetja Aruba (HPE) bomo na predavanju pokazali (demo) in odgovorili na nekatera vprašanja in izzive, ki se porajajo pri uporabi mobilnih in IoT naprav.

 add-ntk2017-uros-jemec

Analitika v oblaku

Sreda od 13.15 do 14.15 / Adria 2 // Uroš Jemec

Zelo pereče vprašanje je ali je pravi čas, da postavimo podatkovno skladišče v oblaku. Microsoft nam ponuja veliko oblačnih storitev, ki nam omogočajo analizirati ogromne količine podatkov, ki so v osnovi zelo raznoliki. Uroš Jemec vam bo predstavil arhitekturo oblačnih storitev in razbil mite, zakaj postaviti podatkovno skladišče v oblaku. Predstavljeni pa bodo tudi primeri iz prakse.

 add-ntk2017-andrej-kreuh

Azure Stack v enterprise okoljih, da ali ne

Sreda od 13.15 do 14.15 / Europa C // Andrej Kreuh (ADD) in Tomaž Čebul (Microsoft)

Azure Stack je Azure razširitev za vaš podatkovni center. V predavanju si boste lahko ogledali, kaj prinaša Azure Stack paltforma ter kaj si lahko obetamo v prihodnosti. Odgovorili pa bomo tudi na različna vprašanja, med drugim tudi kako Azure Stack implementirati v vaš podatkovni center in kakšno bo licenciranje.

 add-ntk2017-borut-olenik

Pyramid Analytics - Governed Data Discovery and Analytics Platform

Sreda od 14.30 do 15.30 / Adria 2 // Borut Olenik

V poplavi vse večje količine podatkov in vse večjih sposobnosti končnih uporabnikov po raziskovanju in analiziranju podatkov so podatki postali zelo pomembni, tista največja prednost pa je, da imate podatke pred konkurenco. V poplavi informacij pa hitro pride do različnih ali celo napačnih interpretacij. Na predavanju si boste lahko ogledali kako s pomočjo platforme Pyramid Analytics zagotovimo končnemu uporabniku modeliranje, raziskovanje, integracijo ter deljenje analiz z ostalimi uporabniki. Po drugi strani pa poskrbimo tudi, da ima podjetje nadzor nad dostopnostjo do podatkov, podatkovnih modelov, varnostjo in sledljivostjo.

 

Komentar podjetja ADD na napade z izsiljevalskimi virusi poimenovanimi »WannaCry«

V petek, 12. maja 2017, je napad z izsiljevalskim virusom ogrozil organizacije po vsem svetu. Pozneje pa je dobil tudi več različic. Raziskovalci, ki so analizirali podatke so sporočili, da so varnostni podsistemi v podjetjih zaznali najmanj 200.000 poskusov okužbe v več kot 100-ih državah, večinoma v Rusiji. Tarča napadov je bila tudi Slovenija, kjer je SI-CERT zaznal osem primerov okužbe, najodmevnejši pa je zagotovo Revoz, kjer so morali do ponedeljka ustaviti delo.

WannaCry-Virus

Zadnji izsiljevalski napadi poimenovani pod skupnim imenom »WannyCry« kažejo na dejstvo, da postajajo kibernetski napadalci pri svojem delu vse bolj ustvarjalni in strokovni. Napadi prav tako potrjujejo predvidevanja podjetja ADD, da kibernetski kriminalci preusmerjajo svojo pozornost iz napadov na zasebne uporabnike na usmerjene napade z izsiljevalskimi virusi na podjetja. Za kibernetske napade obstajajo številni motivi, od zasledovanja finančnih koristi, izražanja družbenih ali političnih nazorov, kibernetskega vohunjenja in vse do kibernetskega terorizma.

Izsiljevalski virusi »WannyCry« izkoriščajo ranljivosti operacijskega sistema Microsoft Windows (Microsoft Security Bulletin MS17-010). Ranljivost »Eternal Blue« je bila sicer razkrita že 14. aprila 2017 (t.i. the Shadowbrokers dump). 

Ranljive so sledeče platforme:

 • Windows Vista
 • Windows Server 2008
 • Windows 7
 • Windows Server 2008 R2
 • Windows 8.1
 • Windows Server 2012 in Windows Server 2012 R2
 • Windows RT 8.1
 • Windows 10
 • Windows Server 2016
 • Windows Server Core installation option

Kako poteka napad?

Po tem, ko napadalci prodrejo v sistem, namestijo korenski komplet, ki jim omogoči prenos programske opreme za šifriranje podatkov. Zlonamerna programska oprema nato zašifrira datoteke, na zaslonu pa se žrtvam prikaže zahteva za plačilo odkupnine v znesku 300 ameriških dolarjev v kriptovaluti Bitcoin – višina odkupnine se povečuje v časovnih intervalih. 

Za zmanjšanje tveganja pred okužbo podjetje ADD svetuje:

 • Namestite uradno Microsoftovo posodobitev, ki zakrpa ranljivost preko katere so izvedeni napadi.
 • Poskrbite, da so varnostne rešitve nameščene in omogočene na vseh vozliščih v omrežju.
 • Ponovno zaženite sistem, če zaznate MEM: Trojan.Win64.EquationDrug.gen.
 • Povežite se s ponudnikom, ki omogoča storitve obveščanja o grožnjah (angl. Threat Intelligence). Ta bo v pomoč pri napovedovanju prihodnjih napadov.

Pomembno se je zavedati, da je zagotavljanje informacijske varnosti nenehen proces. Da bi se organizacije zaščitile pred tovrstnimi napadi, varnostni strokovnjaki podjetja ADD svetujejo naslednje: 

 • Ustvarite pravilno in pravočasno varnostno kopijo vaših podatkov. To lahko uporabite v primeru, da izgubite podatke.
 • Uporabljajte varnostne rešitve, ki temeljijo na tehnologijah za zaznavo vedenja (angl. behavior based detection technologies). Tovrstne tehnologije lahko zaznajo zlonamerne programe, vključno z izsiljevalskimi virusi, in sicer na način, da spremljajo delovanje zlonamernih programov ter njihov vpliv na napaden sistem. Tako je mogoče odkriti nove in še neznane vzorce izsiljevalskih virusov.
 • Pregledujte nameščeno programsko opremo, ne le na končnih točkah, ampak tudi na vseh vozliščih in strežnikih, ki so v omrežju. Prav tako jih redno posodabljajte.
 • Poskrbite za redno varnostno ocenjevanje nadzornega omrežja (npr. varnostni pregled, penetracijsko testiranje, analiza vrzeli) ter tako opredelite in odstranite morebitne varnostne pomanjkljivosti. Preverite tudi zunanjega ponudnika storitev in varnostne politike tretjih oseb, če imajo neposreden dostop do nadzorne mreže.
 • Ne pozabite na zaposlene; poskrbite za program krepitve zavedanja o informacijski varnosti.

Poskrbite za zaščito znotraj in zunaj. Pravilna varnostna strategija mora omogočati sredstva za hitro odkrivanje in odzivanje na napade, še preden ti dosežejo kritično pomembne dele infrastrukture podjetja.

 

V kolikor vam navedeni napotki predstavljajo izziv, smo vam v ADD z našimi strokovnjaki na področju omrežij in varnosti na razpolago za pomoč pri analizi obstoječega stanja s predlogi rešitev.

 

ADD je tudi v letu 2017 HPE Platinum partner

ADD s svojo zavzeto in profesionalno ekipo strankam in poslovnim partnerjem zagotavlja najvišjo stopnjo podpore pri doseganju zastavljenih ciljev. Priznanja kakovosti s strani največjih svetovnih tehnoloških družb, pa so odraz in zahvala za trdo delo.

add-hpe-platinum-partner-2017

 

V ADD-ju tako s ponosom povemo, da se ponašamo s statusom HPE Platinum partner 2017. Hewlett Packard Enterprise (HPE) platinasto partnerstvo, ki je njihovo najvišje priznanje, podeli le peščici svojih partnerjev, saj je za izpolnjevanje tega statusa potrebno izpolniti precej zahtevne pogoje. ADD se s platinastim partnerstvom ponaša že vrsto let in trudili se bomo, da bosta kakovost in profesionalna obravnava strank ostali eden najpomembnejših gradnikov naše ponudbe.

add-hpe-platinum-partner-2017-1

 

V rednem delovnemu času od 8.00 do 16.00 smo dosegljivi tudi preko telefona +386 1 479 00 11

 • ADD d.o.o.

Tbilisijska 85, 1000 Ljubljana

 • T: 01 479 00 11 | F: 01 423 50 85
 • Pišite nam
  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
 • sledite nam