ADD na NT konferenci 2015

slika-mailing business18. do 20. maj 2015 v Portorožu

ADD je sponzor največje slovenske tehnološke konference, ki se vrača na morje. Prispevek ADD na konferenci je pet predavanj, ne zamudite jih!

"Naj bo volk sit in koza cela" ali v kaj se spreminja BI?

Nivo: 200

(sreda 11:00 - 12:00; dvorana Adria 1)

Marko Škufca

Dobra novica. Hladne vojne med centraliziranim in samopostrežnim pristopom h gradnji BI sistemov je konec. Nastopila je doba sožitja, v kateri red in hitrost nista nasprotji. V sklopu predavanja bomo spoznali nov pristop h gradnji in upravljanju BI rešitev ter odgovorili na izziv, kako iz podatkov luščiti informacije hitro in hkrati urejeno, ob tem pa poskrbeti, da bo volk sit in koza cela.

Vse dimenzije našega piva – Skupina Laško primer uporabe

Nivo: 100

(sreda 12:15 - 13:00; dvorana Adria 1)

Uroš Jemec

Predstavili vam bomo koncept izdelave podatkovnega skladišča v celotni Skupini Laško, ki poleg matične družbe Pivovarne Laško sestavljajo še odvisne družbe: Pivovarna Union, Radenska, Vital in Jadranska pivovara. Vzpostavili smo infrastrukturo za izgradnjo korporativnega podatkovnega skladišča. Zbirka podatkov je postala osrednji vir za izvajanje analiz, spremljanje poslovanja in pripravo poslovnih poročil. Podatkovno skladišče vsebuje sledeča področja: prodaja vs. plan, logistiko, pospeševanje prodaje in finance. Kot vhod v podatkovno skladišče imamo sledeče aplikacije: SAP, Microsoft Navision (Native database), ERPO (Oracle) in AJPES (Web Service, FTP, Web site ). Vzpostavljen je bil model analiz, ki nam poleg avtomatizacije poročil omogoča tudi izdelavo neštetih poročil. V prvem koraku vam bomo predstavili samo infrastrukturo, sledi prikaz izzivov s katerimi smo se srečevali in pogled v prihodnost.

 

 add.BI - Kontrola poslovanja trga vrednostnih papirjev (ATVP)

Nivo: 100

(sreda 14:00 - 15:00; dvorana Adria 1)

Mitja Hafner

Gregor Nastran, ATVP

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je skupaj z podjetjem ADD na Microsoftovi programski opremi razvila rešitev za obdelavo in spremljanje podatkov IISA - Integrirani informacijski sistem agencije. Agencija je pred uvedbo rešitve že razpolagala z rešitvami za avtomatsko pridobivanju podatkov in obstajala je potreba po namenski rešitvi za obdelavo ter pripravo raznoraznih poročil in analitike, ki bi nadzornikom na Agenciji olajšali delo ter omogočali hitrejše odzivanje. V ta namen se je Agencija odločila postaviti sistem IISA, katerega glavni funkcionalni sklopi so:

 • Podatkovno skladišče
 • Vnos in urejanje podatkov
 • Pregledovanje, iskanje, izpisovanje in izvoz podatkov
 • Analiza, spremljanje in obdelava
 • Integracija z zunanjimi in notranjimi sistemi
 • Zahtevnejše analize

IISA je rešitev, ki različne podatkovne vire, NTRS (National Transaction Reporting System) , sistem KDD (Klirinško Depotne družbe) , AJPES ter interni seznami in evidence poveže v sodobno podatkovno skladišče, ki omogoča izvajanje funkcije nadzora in analiziranja celovitega poslovanja družb za upravljanje , borzno posredniških družb, javnih družb, skrbnikov in klirinško depotnih družb. Sistem temelji na fleksibilni arhitekturi, ki omogoča hitro dodajanje dodatnih področij in virov oz. upoštevanje sprememb poslovne logike ali primarnih podatkovnih virov. Rezultati rešitve so:

 • Prečiščeni in poenoteni podatki na enem mestu (korporativno podatkovno skladišče)
 • Napredne možnosti poročanja, spremljanja in analize podatkov iz vseh virov: o Ad-hoc kreiranje poročil in analiz o Vzpostavitev enotne knjige poročil o Uporaba naprednih odjemalcev za potrebe analiziranja podatkov
 • Omogočeno spremljanje zgodovina podatkov in revizijska sled obvladovanja podatkov
 • Dostopa do podatkov preko intranet portala
 • Uvedena varnostna politika

Od analitika do direktorja s Power BI

Nivo: 300

(sreda 15:15 - 16:15; dvorana Adria 1)

Boštjan Kustec

Od podatka do informacije, analitik lahko z nekaj preprostimi triki znotraj Excela pripravi direktorju prave informacije, ki vodijo k uspešnejšemu poslovanju podjetja. Na predavanju si bomo pogledali osebni BI s potencialom korporativnega – dober začetek ali pa nujen dodatek za agilnost BI sistema. Izdelava konkretnega modela, predstavitev uporabe Power Pivot + PowerQuery, PowerView. Z uporabo brezplačnih dodatkov v Excelu lahko naredimo manjše podatkovno skladišče, uredimo podatke in naredimo nadzorno ploščo za vsakdanjo uporabo.

Machine Learning: "Kar se mašinca nauči, to mašina zna."

Nivo: 200

(sreda 16:30 - 17:15; dvorana Adria 1)

Marko Škufca

"Do konca leta 2024 bodo stroji zavladali svetu." Tako govorijo teorije zarote. Predavanje ne bo poskušalo potrditi ali zavreči zgornje trditve, bo pa ponudilo vpogled v to, kje so stroji danes. V sklopu predavanja bomo pogledali, kako lahko z uporabo Azure Machine Learning izkoristimo njihove "možgane" in naše poslovanje usmerimo v povsem nove vode.

 

V rednem delovnemu času od 8.00 do 16.00 smo dosegljivi tudi preko telefona +386 1 479 00 11

 • ADD d.o.o.

Tbilisijska 85, 1000 Ljubljana

 • T: 01 479 00 11 | F: 01 423 50 85
 • Pišite nam
  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
 • sledite nam