Infrastrukturna arhitektura

Računalništvo v oblaku (cloud computing)  in konvergirana infrastruktura

Hitre komunikacije in popolna uveljavitev interneta, povečane zmogljivosti procesiranja in pomnenja, standardizacija, razvite številne metode virtualizacije ključne opreme IT omogočajo nove prinvcipe organizacije in postavitve opreme, ki prinašajo veliko poravnanost celotne informatike s poslovnimi zahtevami. Kot najbolj izrazita principa sta se uveljavila t.i. računalništvo v oblaku - Cloud Computing, ter konvergirana infrastruktura.

Računalništvo v oblaku

Gre za princip izrabe virov IT na način dajanja v uporabo tistemu, ki vire potrebuje, natančno toliko, kolikor jih potrebuje in takratm ko jih potrebuje. Ti viri so dosegljivi preko računalniških komunikacij, zato se lahko nahajajo izven fizičnega dosega uporabnika. Z drugimi besedami, gre za zagotovitev virov IT na način, ki ga tradicionalno poznamo kot storitev.

V kolikor gre za uporabo takega pricipa znotraj firme ali organizacije, govorimo o "zasebnemu" oblaku. Če pa se oprema deli med uporabniki, ki niso lastniško povezani, govorimo o "zunanjemu" ali celo "javnemu" oblaku.

Konvergirana infrastruktura

Izločitev dela ali celotne informatike iz organizacije, ki jo prinaša računalništvo v oblaku, za nekatere ni ustrezna rešitev. Vendar tudi te organizacije imajo potrebo po poenostavitvi in boljši integraciji informacijske podpore v poslovne procese. O konvergirani infrastrukturi govorimo ko sistematično združujemo vire IT kot so strežniki, diskovni pomnilniki in računalniško mrežo v t.i. skupno razpoložljive vire..  Za te se ponujajo principi, ki v slonijo na splošni in vsestranski virtualizaciji vsega računskega centra konvergirane infrastrukture. Navzven enotni bloki konvergirane opreme ponujajo zelo raznovrstno opremo, veliko poenostavitev pa prinašajo pripadajoča orodja za upravljanje-dodeljevanje opreme glede na tehnične in poslovne zahteve, s čimer doseženo želene učinke, od katerih je ekonomičnost morda samo najbolj zaželjen poslovni cilj.

ADD nudi ukrojene arhitekturne rešitve, ki jo omogoča oprema največjih svetovnih proizvajalcev.

HP oblikuje ponudbo iz skoraj celotnega nabora proizvodov - strežnikov, pomnilnih sistemov, mrežne opreme in orodij za upravljanje.

EMC2 ponuja pakete opreme, zasnovane iz lastnih produktov in produktov drugih proizvajalcev opreme (strežniki in mrežna oprema) in dimenzionirane na različne nivoje zahtevnosti.

V rednem delovnemu času od 8.00 do 16.00 smo dosegljivi tudi preko telefona +386 1 479 00 11

  • ADD d.o.o.

Tbilisijska 85, 1000 Ljubljana

  • T: 01 479 00 11 | F: 01 423 50 85
  • Pišite nam
    Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • sledite nam